De Duitse vakbeurzen IPM Essen voor de sierteelt- en Fruit Logistica voor de groente- en fruitsector zijn beide al jarenlang toonaangevend in Europa en zelfs de rest van de wereld. Van achterover leunen blijkt echter geen sprake, want beide evenementen leggen tijdens de edities van 2019 veel nadruk op de toekomst. Uiteraard is er ruimte voor innovaties, maar meer in het oog springt de focus op jonge, nieuwe bedrijven en de aandacht voor aanstormend talent. In Essen wordt zelfs de schooljeugd uitgenodigd om kennis te maken met de groene sector.

Het beursjaar 2019 wordt van 22 tot en met 25 januari geopend door de IPM in Essen, met 1.600 exposanten uit 50 landen gezien als het belangrijkste trefpunt voor de internationale groene sector. Komende editie presenteert België zich als partnerland. Sinds het allereerste begin hebben exposanten uit dit buurland de vakbeurs ondersteund. Met bijvoorbeeld een aandeel van 80% van de Europese azaleaproductie, is het land toonaangevend in de Europese tuinbouwsector. Komende editie pakken de Belgen bijzonder groots uit op de beurs. De Belgische sierteeltproducenten tonen hun planten in een gezamenlijke stand in hal 2, de boomkwekerij is vertegenwoordigd in hal 6 en 8. Op alle beursdagen vindt er in de gezamenlijke stand in hal 2 een informatief programma plaats. Daarnaast legt België tijdens het internationale tuinbouwforum de focus op het thema duurzame tuinbouw.

Wortelomgeving

In de Discovery Centers in hal 8A draait het in Essen allemaal om verkoopconcepten voor tuincentra. Onder creatieve leiding van de Nederlandse groenstylist Romeo Sommers worden de producten van de exposanten gecombineerd en verwerkt in aantrekkelijke verkoopconcepten. Middels de lezingen in de Speakers Corner, tijdens rondleidingen of op eigen gelegenheid, kunnen bezoekers het Discovery Center verkennen, en ervaren en leren hoe ze de klant van morgen kunnen bereiken en steeds opnieuw kunnen inspireren.
In het infocenter in hal 1 draait de educatieve tentoonstelling dit jaar helemaal om de wortel en de wortelomgeving. Onder het motto ‘Ondergronds goed!’ komen de aspecten omtrent het optimaliseren van de wortelomgeving aan bod. Organisaties op het gebied van onderzoek en advies informeren bezoekers over de vele aspecten van het vaak onzichtbare, maar essentiële deel van de plantproductie.

Toekomst

Deze beurs is ook het internationale platform waar professionals zich met elkaar kunnen meten. De populaire showvitrine is er voor de twaalfde keer en biedt een overzicht van de mooiste planteninnovaties van de exposanten. De onlangs geïntroduceerde Show Your Colors Award wordt uitgereikt aan het beste marketingverhaal over planten en struiken. Voor de Messecup tonen jonge, opkomende bloemisten hun creativiteit met presentaties binnen het onderwerp ‘Wilde dingen – natuurlijk, origineel, stoer en vrij’.
De organisatie neemt tevens haar verantwoordelijkheid naar de toekomst toe. De beurs presenteert zich als hét platform om nieuw talent warm te maken voor de tuinbouwsector. Op woensdag 23 januari zijn schoolkinderen welkom in Messe Essen om meer over de beroepen in de groene sector te weten te komen. Deze kennismakingsdag wordt georganiseerd in samenwerking met meerdere vakverenigingen.

Impuls

Begin februari verhuist het beurscircus naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Van 6 tot en met 8 februari staat namelijk de Fruit Logistica op de agenda. Deze internationale groente- en fruitbeurs heeft eveneens het vizier op de toekomst. Op vrijdag 8 februari geeft het vakevenement een impuls aan jonge, creatieve en innovatieve bedrijven. Onder het motto ‘Disrupt Agriculture’ vindt die dag de eerste Startup Day plaats. Die dag wordt een ‘netwerkhub’ voor startups en gevestigde bedrijven uit alle sectoren van de waardeketen. Bezoekers en deelnemers kunnen in contact komen met nieuwkomers en wellicht zelfs zakendoen.
Op de Startup Stage presenteren jonge bedrijven hun toekomstgerichte zakelijke ideeën, technologieën en visies voor de toekomst. Alle startups, die intelligente oplossingen ontwikkelen voor het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid in de groente- en fruitsector, kunnen zich inschrijven voor deelname aan deze dag. Vooral B2B-businessmodellen en innovatieve technologieën uit de sectoren agritech, digital farming, cropscience, postharvest technology, logistiek/supplychain management, verpakkingen en verpakkingstechnologie zijn populair.

Businessplatform

Bijna 80.000 bezoekers uit 130 landen wereldwijd – waarvan ongeveer 83% buiten Duitsland – kwamen in februari 2018 naar de beurs in Berlijn, waarmee deze beurs niet alleen de grootste, maar bovendien de meest internationale ontmoetingsplaats voor inkopers, leveranciers en dienstverleners ter wereld is.
Hoe groter de markt, hoe groter de vraag. Met een verwachte stijging van de consumptieve bestedingen aan verse groenten en fruit, naar verwachting tot 2030 in Europa oplopend tot 800 miljard euro, groeit ook het belang van de vakbeurs. Inkopers, distributeurs en importeurs, van wie het aantal deelnemers aan de beurs jaar na jaar stijgt, staan in toenemende mate onder druk om duurzame productie veilig te stellen en tegelijkertijd steeds betrouwbaarder, technologisch verfijnde distributieketens te ontwikkelen om hun producten op de markt te brengen.

Effectieve showcase

Deelnemende bedrijven moeten voortdurend nieuwe kansen, innovatieve producten en technologische trends in de gaten houden. Daardoor komen bedrijven elk jaar terug, zo blijkt uit onderzoek onder de deelnemers. De beurs wordt gezien als een bijzonder effectieve showcase van de complete groente- en fruitketen.
Het gaat in die keten zeker niet om kleine budgetten. Zo heeft de Eurogroep, die uitsluitend verse groenten en fruit inkoopt voor Rewe (Duitsland) en COOP (Zwitserland), onlangs bekendgemaakt dat er verse groenten en fruit met een waarde van enkele honderden miljoenen euro’s via hun inkoopcentra in Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland worden vervoerd. Dit is slechts één van de vele klanten, die naar deze beurs komen op zoek naar nieuwe zakenpartners.
Uit een enquête onder bezoekers in 2018 bleek dat ongeveer 86% betrokken was bij beslissingen betreffende inkoop en levering, terwijl ongeveer 44% rechtstreeks verantwoordelijk was voor de besluitvormingsprocessen binnen hun bedrijf.

Tekst: Roger Abbenhuijs